AL Safety Design logo
0400 800 022 • info (ät) alsafety.com

Tuotevarmennus ja riskienhallinta - 1

ROSETTA-luotain: Komeetan takaa-ajo ja laskeutumisyritys vuonna 2014

AL Safety Design vastasi FMI:n toimeksiannosta luotettavuuden ja laadunhallinnan toiminnoista (PA=Product Assurance) eräissä ROSETTA satelliitin laskeutujamodulin (Philae) järjestelmissä.

ROSETTA laukaistiin Ariane 5 kantoraketilla helmikuussa 2004. V. 2014 aikana satelliitti tekee 'rendevouz'n' komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenko kanssa. ROSETTA-satelliitista irtoava 100 kg painoinen laskeutuja 'Philae' liitää komeetan pinnalle mittauksia tekemään. FMI Finland on rakentanut keskeisiä osia komeettalaskeutujaan eli PP - Permittiviteetin mittalaite (SESAME järjestelmässä) sekä CDMS -ohjausjärjestelmän massamuistin.

Comet Lander 'Philae' systems

Kuvia komeetan pinnalta. Vasemmalla "primary landing site" ja jos komeetan pinta on liian aktiivinen, valitaan varalaskupaikka.

Laskeutumisyritys tehdään marraskuussa 2014. Katso lisää uutisia ROSETTAsta ja PHILAEAsta ESA:n, ESTEC:in tai FMI:n kotisivuilta.

Planck-satelliitti: Pystyykö LFI-70 instrumentti vihdoin ratkaisemaan kosmisen palapelin?

PLANCK satelliitti on ESA:n projekti. Sen tarkoituksena on tutkia universumin alkuhetkiltä peräisin olevaa mikroaaltosäteilyä suositun 'Big Bang'-teorian mukaan. Laadunvarmistus eli PA tehtiin ESA:n ja sen pääsopijapuolen Alcatel Alenia Space -yhtiön vaatimusten mukaan. AL Safety Design Oy toimi vastaavana PA-managerina (Product Assurance) PLANCK LFI-70 instrumentin suunnittelu- ja rakennusprojektissa. LFI:n suunnittelusta ja toteuttamisesta vastasivat VTT-Millilab ja suomalainen DA-Design Oy (ent. Elektrobit Microwave, sitä ennen Ylinen Elektroniikka).

PLANCK laukaistiin v.2009 ja se 'parkkeerattiin' neutraaliin L2-pisteeseen Maan ja Kuun vetovoimakenttien risteykseen. Suomalaisen konsortion suunnittelema huipputarkka LFI 70 GHz vastaanotin perustuu aivan uuteen MMIC -piiriteknologiaan, jonka VTT-MilliLab suunnitteli ja teetätti. MMIC-mikropiireillä mikroaaltomittauksen tarkkuuteen saatiin huomattava parannus, verrattuna esim amerikkalaiseen WMAP-satelliittiin.

TULOKSIA: Ainutlaatuinen Suomessa suunniteltu ja rakennettu LFI-70 instrumentti on nyt katsonut takautuvasti hetkiin jolloin universumi luotiin. Kosmologian suuri mysteeri on teoreettisten laskelmien ja havaintojen välinen eroavaisuus: missä kaikki materia ja energia piileksii?! Vaivaiset 4.9% (ennen Planckia 4.5%) universumin teoreettisesta energiasisällöstä on 'tavallista' havaittavaa materiaa! Tuntematonta ja näkymätöntä ns 'pimeää ainetta' on 26.8% (22.7%). Sen koostumus on yhä mysteeri vaikka sen gravitaatiovaikutukset voidaan todentaa. Loput eli tyrmäävät 68.3% (72.8%) on tuntematonta 'pimeää energiaa', jonka oletetaan vaikuttavan universumin laajenemiseen. Kosmologian lait ovat kuitenkin olleet olemassa jo luomisen alkuhetkistä lähtien, eivätkä ne suinkaan ole toinen toistaan kunnia-arvoisempien tiedemiesten aikaansaannoksia. Koska LFI-70:n toiminta on ylittänyt kaikki odotukset, on PLANCK-missiota voitu pidentää. Mittaukset lopetetaan v.2013 syksyllä. Lisätietoja ja uutisia PLANCK-missiosta ESA:n tai sen tutkimuskeskuksen ESTEC:in kotisivuilla.