AL Safety Design vastasi FMI:n toimeksiannosta luotettavuuden ja laadunhallinnan toiminnoista (PA=Product Assurance) eräissä ROSETTA satelliitin laskeutujamodulin (Philae) järjestelmissä.
ROSETTA laukaistiin Ariane 5 kantoraketilla helmikuussa 2004. V. 2014 aikana satelliitti tekee 'rendevouz'n' komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenko kanssa. ROSETTA-satelliitista irtoava 100 kg painoinen laskeutuja 'Philae' liitää komeetan pinnalle mittauksia tekemään. FMI Finland on rakentanut keskeisiä osia komeettalaskeutujaan eli PP - Permittiviteetin mittalaite (SESAME järjestelmässä) sekä CDMS -ohjausjärjestelmän massamuistin.
Kuvia komeetan pinnalta. Vasemmalla "primary landing site" ja jos komeetan pinta on liian aktiivinen, valitaan varalaskupaikka.
Laskeutumisyritys tehdään marraskuussa 2014. Katso lisää uutisia ROSETTAsta ja PHILAEAsta ESA:n, ESTEC:in tai FMI:n kotisivuilta.
PLANCK satelliitti on ESA:n projekti. Sen tarkoituksena on tutkia universumin alkuhetkiltä peräisin olevaa mikroaaltosäteilyä suositun 'Big Bang'-teorian mukaan. Laadunvarmistus eli PA tehtiin ESA:n ja sen pääsopijapuolen Alcatel Alenia Space -yhtiön vaatimusten mukaan. AL Safety Design Oy toimi vastaavana PA-managerina (Product Assurance) PLANCK LFI-70 instrumentin suunnittelu- ja rakennusprojektissa. LFI:n suunnittelusta ja toteuttamisesta vastasivat VTT-Millilab ja suomalainen DA-Design Oy (ent. Elektrobit Microwave, sitä ennen Ylinen Elektroniikka).
PLANCK laukaistiin v.2009 ja se 'parkkeerattiin' neutraaliin L2-pisteeseen Maan ja Kuun vetovoimakenttien risteykseen. Suomalaisen konsortion suunnittelema huipputarkka LFI 70 GHz vastaanotin perustuu aivan uuteen MMIC -piiriteknologiaan, jonka VTT-MilliLab suunnitteli ja teetätti. MMIC-mikropiireillä mikroaaltomittauksen tarkkuuteen saatiin huomattava parannus, verrattuna esim amerikkalaiseen WMAP-satelliittiin.
TULOKSIA: Ainutlaatuinen Suomessa suunniteltu ja rakennettu LFI-70 instrumentti on nyt katsonut takautuvasti hetkiin jolloin universumi luotiin. Kosmologian suuri mysteeri on teoreettisten laskelmien ja havaintojen välinen eroavaisuus: missä kaikki materia ja energia piileksii?! Vaivaiset 4.9% (ennen Planckia 4.5%) universumin teoreettisesta energiasisällöstä on 'tavallista' havaittavaa materiaa! Tuntematonta ja näkymätöntä ns 'pimeää ainetta' on 26.8% (22.7%). Sen koostumus on yhä mysteeri vaikka sen gravitaatiovaikutukset voidaan todentaa. Loput eli tyrmäävät 68.3% (72.8%) on tuntematonta 'pimeää energiaa', jonka oletetaan vaikuttavan universumin laajenemiseen. Kosmologian lait ovat kuitenkin olleet olemassa jo luomisen alkuhetkistä lähtien, eivätkä ne suinkaan ole toinen toistaan kunnia-arvoisempien tiedemiesten aikaansaannoksia. Koska LFI-70:n toiminta on ylittänyt kaikki odotukset, on PLANCK-missiota voitu pidentää. Mittaukset lopetetaan v.2013 syksyllä. Lisätietoja ja uutisia PLANCK-missiosta ESA:n tai sen tutkimuskeskuksen ESTEC:in kotisivuilla.