AL Safety Design logo
0400 800 022 • info (ät) alsafety.com

Tuotevarmennus ja riskienhallinta - 2

SMART-1 satelliitti, instrumentteja

AL Safety Design vastasi FMI:n 'SPEDE' -instrumentin luotettavuudenhallinnasta SMART-1 satelliitissa.

SMART-1 laukaistiin v. 2003 ja se kiersi 270 kertaa maan ja sitten 180 kertaa kuun. Mission tarkoituksena oli testata ESA:n uutta ionimoottoria ja mitata sen aiheuttaman ioni- ja pölykentän vaikutuksia satelliitin instrumentteihin. Missio päätettiin v. 2006 syyskuussa törmäyttämällä SMART-1 kuun pintaan.

Suomessa suunniteltu ja rakennettu 'SPEDE' instrumentti mittasi näitä vaikutuksia. SPEDE muodostettiin sanoista 'Spacecraft Potential, Electron and Dust Experiment'. Lupa lyhenteen käyttöön kysyttiin 'virallisesti' suomalaisten rakastamalta kulttuurihahmolta Pertti 'Spede' Pasaselta.

Cassini-Huygens, tutkakorkeusmittari

AL Safety Design sai toimeksiannon v. 1993 silloiselta Ylinen Elektroniikka Oy:ltä, joka suunnitteli ja rakensi Cassini Huygens luotaimen RAU-instrumentin (Radar Altimeter Unit). AL Safety Design Oy:n tehtävä oli auttaa luotettavuuden hallinnassa ja PA toiminnoissa sekä tehdä tarvittavat luotettavuustarkastelut ESA:n vaatimusten mukaan.

Cassini satelliitti ja siihen kiinnitetty Huygens -luotain joutuivatkin äärimmäiseen luotettavuustestiin - Cassini alus laukaistiin lokakuussa 1997 Saturnuksen Titan-kuuta kohti. Huygens -luotain laskeutuikin Titanille vuoden 2005 alussa. 22 päivää (maan päiviä) kestävän laskeutumisen aikan suomalainen RAU instrumentti toimi moitteettomasti ja osoitti korkean luotettavuustasonsa. Nyt Huygens uinuu Titanin pinnalla peittyen hiljalleen ikuiseen metaanijäähän.